Skip to content

Markkinointia
turvallisuudella?

Turvattomuuden tunteesta ei päästä hevillä eroon

Turvallisuutta mainostetaan eniten kahdessa tilanteessa: Silloin kun mainonnan kohderyhmällä on syytä entuudestaan epäillä mainostettavan palvelun turvallisuutta tai silloin, kun halutaan herättää mainonnan kohteessa turvattomuuden tunne nykyiseen tilanteeseensa liittyen. Jälkimmäisellä keinolla markkinoidaan esimerkiksi vakuutuksia ja kotien murtohälyttimiä. Ilman onnistunutta mainontaa vain harvat ajattelevat kroonisesti tarvitsevansa itselleen henkivakuutusta tai kotiinsa valvontakameraa. Kun tunne epävarmuudesta on onnistuttu herättämään, sitä voi olla vaikea työntää järkeilemällä kauemmaksi.

Suomalaisessa terveydenhuollossa ollaan ainakin toistaiseksi tilanteessa, jossa asiakkaiden tunne hoidon turvallisuudesta on korkealla tasolla lähestulkoon riippumatta palveluntarjoajasta. Julkisuuteen silloin tällöin pulpahtavista ikävistä hoitovirheistä huolimatta ihmiset luottavat hoitajiin ja lääkäreihin. Minäkin luotan, ja kokemukseni mukaan ammattilaiset ovat lähes poikkeuksetta olleet luottamukseni arvoisia. Yltääkseen toistuvaan huippusuoritukseen erinomaisetkin työntekijät tarvitsevat ympärilleen toimivat tilat, työkalut, toimintatavat ja kulttuurin. Esimerkiksi ohjelmistojen tulee auttaa parhaiden protokollien toteuttamisessa ja soveltua saumattomasti osaksi hoitotiimin menetelmiä.

Voiko järjestelmiin luottaa?

Asiakkaat kyllä luottavat terveytensä kunkin ammattilaiseen käsiin, mutta järjestelmien ja menetelmien suhteen ei voida sanoa samaa. Potilastietoja kulkeutuu vääriin käsiin tai sitten potilastiedot eivät liiku lainkaan. Suurten sairaaloiden verkot ovat silloin tällöin alhaalla, ”ei vaikutusta potilasturvallisuuteen” lukee lehdessä. Hammaslääkärin ajanvarausjärjestelmä joudutaan säännöllisesti sulkemaan puolessa välissä päivää, kun systeemi menee jumiin.

Ja tässä on nyt se mainonnan paikka: Saumattomasti toimiva kokemus sekä ammattilaisten että asiakkaan kannalta. Systemaattinen tapa varmistaa, että kaikki menee niin kuin on suunniteltu. Kyky kommunikoida suorituskyky sekä tilastollisesti että yksittäisen asiakkaan kannalta. Yksi jokeri lisää pakassa, jolla asiakkaiden ohessa alan parhaat ja motivoituneimmat kyvyt houkutellaan osaksi menestystarinaa.

 

Kirjoittaja on Megical Oy:n Jussi Kajovaara, jolla pitkä tausta liikennelentäjän työstä ja turvallisuuden varmistamisesta niin ilmailussa kuin terveydenhuollossakin. Hän on toiminut 7 vuotta liikennelentäjänä Finnairilla ja yli 6 vuotta terveydenhuollon turvallisuusasiantuntijana.

 www.megical.com